Tejpovanie bedrovej chrbtice

Ako zatejpovať bedrovú chrbticu?

Bolesti chrbta zaraďujeme medzi veľmi časté problémy posledných generacií, ktoré sú spôsobené väčšinou chybným držaním tela a sedavým zamestnaním. Bolesti môžu byť spojené aj s problémami medzistavcových platničiek, (začínajúcou) skoliózou, alebo inými vážnejšími ochoreniami. Vždy je vhodné zvolenú liečbu konzultovať s odborníkom. Najčastejšie ťažkosti bývajú v oblasti bedrovej chrbtice, kde však problémy môže spôsobovať SI (sakroiliakálne) skĺbenie - tzv. "esíčka", kde by sme lepili priestorový "space tape".

Viacmenej rovnakú techniku tejpovania chrbta môžeme aplikovať na ktorúkoľvek časť chrbtice - krčnú, hrudnú aj bedrovú oblasť.

Ako vždy lepíme tejpy na natiahnutú kožu, teda v zhrbení, prípadne v predklone a lepíme vždy párovo - teda na obe strany chrbtice. V mieste lokálnej bolesti môžeme aplikovať tzv. priestorový tejp na odľahčenie.

Toto a oveľa viac sa naučíte na našich kurzoch tejpovania.

Návod na tejpovanie chrbtice

Párovo lepíme dva zvislé tejpy pozdĺž chrbtice (cez paravertebrálne svaly - tzv. vzpriamovače). Tieto tejpy aplikujeme s nízkym napätím cez bolestivú oblasť. Bázu lepíme bez akéhokoľvek napätia.

V mieste najväčšej bolesti môžeme kolmo lepiť tretí tejp, lepený zo stredu s vyšším napätím. Tento tejp odľahčuje bolestivé miesto. V oblasti bedrovej chrbtice odporúčame použiť 10 cm široký tejp.

Toto a oveľa viac sa naučíte na našich kurzoch tejpovania.